Repo nedir

Repo nedir diye sorarsanız kısaca geri satın alma işlemi diyebiliriz. Günümüzde insanlar birikimlerinden para kazanmak için birçok yol deneyebilir. Faiz, borsa gibi alternatiflerinde yanında en çok tercih edilenlerden biride repodur. Reponun asıl adı “Repurchase Agreement” olarak dilimize İngilizceden geçmiştir. Türkçe karşılığı, yediden satın alma anlaşması veya geri satın almadır. Ancak kolay telaffuzundan dolayı Repo denmektedir.

Kısa vadede parasını değerlendirmek isteyen bireysel veya kurumsal yatırımcılar repoyu çokça tercih etmektedir. Vade olarak bir yıla kadar yapılabilmektedir. Ancak kısa vadede gelir hedefleyenler için bir gün veya bir hafta gibi vadelerde söz konusu olmaktadır. Repolarda genel olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri kullanılmaktadır. Örneğin siz bir yatırımcı olarak repo yapmak istiyorsunuz. Banka ile görüşmenizde banka sizlere bir hazine bonosunu 50TL’den satacağını ve bir hafta sonra bu hazine bonosunu sizden 51TL olarak geri alacağınız taahhüt ediyor. Bu durumda siz bir hafta sonra 1TL kazanç elde ediyorsunuz. Repoyu genelde yüksek tutarlarda yatırım yapabilecekler tercih etmektedir. Para ne kadar büyük olursa repodan kazanılacak rakamda o kadar büyük olur.

Repo vergi oranları ise hazine bonoları ve tahvillerden biraz daha fazladır. Tahvillerde edinilen kazançtan alınan vergi %10’dur. Repolardan elde edilen kazançlarda ise alınan vergi %15 olarak belirlenmektedir. Repo vergi oranının yüksek olmasının sebebi devletin yatırımcıyı uzun vadeli yatırımlara teşvik etmesidir.

Vergilere karşı yinede repo genel olarak kısa vadeli tercih edilmektedir. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerden repodan edinilen kazanç daha yüksek olmaktadır. Bunun etkisi enflasyonun yüksek olması faizleri yükselttiği içindir. Ancak enflasyonun düştüğü zamanlarda repodan edinilecek kazançlarda faiz oranının azalması sebebiyle düşmektedir.  Yinede kurumsal şirketler sahip oldukları nakit paranın azda olsa bir gelir getirmesi için repo yapmaktadır.

 

Repo, menkul kıymetlerin geri alım vaadiyle satılması işlemidir. Repo işlemi, yatırımcıların ellerindeki menkul kıymetleri belirli bir süre için geri alım taahhüdüyle bir başka yatırımcıya satması ve belirli bir faiz oranı üzerinden bu işlemi gerçekleştirmesi anlamına gelir.

Repo işlemleri, genellikle bankalar arası para piyasalarında gerçekleştirilir. Bankalar, ellerindeki menkul kıymetleri repo işlemi yoluyla kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kullanırlar. Bu işlem sayesinde, bankalar kısa vadeli fonlar sağlayarak likidite ihtiyaçlarını giderirlerken, yatırımcılar da repo işlemi yoluyla faiz getirisi elde ederler.

Repo işlemleri, vade sonunda menkul kıymetin geri alınmasıyla sona erer. Yatırımcı, menkul kıymeti geri alarak repo işlemini sonlandırırken, banka da ödünç verdiği fonları geri alır. Bu süreçte, yatırımcı ve banka arasında önceden belirlenmiş bir faiz oranı üzerinden anlaşma yapılır.

Repo işlemleri, riski düşük ve güvenli yatırım araçlarından biridir. Ancak, faiz oranlarındaki dalgalanmalar repo işleminin getirisini etkileyebilir. Ayrıca, menkul kıymetlerin değerindeki dalgalanmalar da repo işlemine konu olan menkul kıymetin geri alınma sürecinde risk oluşturabilir.

Gelen Aramalar:

  • repo nedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir