Windows

Windows 10 ve 11’de İnternet Hızını Artırma Yolları

Windows 10 ve Windows 11 en yaygın kullanılan işletim sistemlerindendir. Kullanımı kolay arayüzü, yüksek uyumluluğu ve önceki sürümlerine kıyasla daha iyi performansa sahip olmasıyla öne çıkarlar. Ancak Windows 10 kullanıcılarının internet hızından memnun olmadıklarını görmekteyiz. Bunun başlıca nedeni bilgisayarımızı nasıl kullandığı bağlı olarak bize daha fazla bant genişliği sunmayı amaçlayan kaynakların büyük bir bölümünü Windows’a ayırıyor olmamız.

Sizde son zamanlarda ”Windows 10’da internet bağlantım neden yavaşlamaya başladı, interneti hızlandırmak için ne yapmalıyım’’ diyorsanız nedenlerini açıklayarak aynı zamanda birkaç ipucu ile internette hızlı ve kolayca gezinmeniz için yardımcı olacağım. 

Windows 7, 8.1, 10 ve şimdide 11 hem internette gezinirken hemde dosya yüklemeleri esnasında İnternet hızınız da gözle görülür bir düşüş yaşamanıza neden olabiliyor ama endişelenmeyin. Bu yavaşlamaların başlıca nedeni, Microsoft’un Windows’un kullanılabilirliğini arttırırken aynı zamanda işlevselliğini geliştirmesi ve bunun yanı sıra birçok işletim sistemi kaynağını tüketen çeşitli araçlar ve özellikler eklemesidir. Bu da bir İnternet kullanıcı olarak gezinebileceğiniz bant genişliğinin azalmasına yol açmaktadır.

Bu rehberimiz de adım adım internet hızınızı nasıl artırabileceğine göz atacağız.

Otomatik Güncellemeleri Devre Dışı Bırakın

Bildiğiniz gibi Windows yeni özellikleri ile hataları düzeltmesi ve işletim sisteminizdeki güvenlik açıklarını gidermek için sık sık güncellenmektedir. Bu güncellemeleri düzenli aralıklarla denetleyerek bir şey yapmanıza gerek kalmadan bilgisayarınıza indirip arka planda kurulumu gerçekleştirir. Bu durum kolaylık sağlar gibi görünse de arka planda bulunan büyük dosyaları ararken veya indirirken çok fazla bant genişliği tükettiğini de unutmayın.

Windows 10’un gelişiyle birlikte birçok güncellemenin yalnızca bilgisayarınız ile Microsoft sunucusu arasında değil aynı zamanda P2P (peer to peer) aracılığıyla diğer kullanıcıların bilgisayarları arasında da yapıldığını aktarım yapıldığını unutmayın. Bu şu demek eğer bir kullanıcı Microsoft sunucularına sizin bilgisayarınızdan daha uzaksa o kişi güncellemeleri sizin bilgisayarınız üzerinden arka planda çekmektedir. Bu nedenle farkında olmadan da olsa bilgisayarınıza indirilen bir güncelleme diğer kullanıcılarla paylaşılmaya başlatılabilir.

Hal böyle olunca İnternet hızınız da siz farkına varmadan düşmeye başlar. Windows 10’da otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmak için:

  • Ayarlar menüsüne giriş yapın.
    • Ayarlara giriş yapmak için başlat menüsüne tıklayın ve “Ayarlar” yazarak aratın.
  • Güncelleştirme ve Güvenlik seçeneğine tıklayın.
  • Ardından Windows Update seçeneğine girin.
  • Güncellemelerin bilgisayarınıza erişim sağladığı ayarları değiştirmek için “Gelişmiş seçenekler” bölümüne tıklayın. Buradaki güncelleme seçenekler’indeki tüm seçimleri devre dışı bırakın.
windows güncellemelerini devre dışı bırakma

Bu işlem izniniz olmadan Windows’un arka planda yükleme yapmasını önleyecektir. Bu adımı tamamladıktan sonra bilgisayarınız güncellemeleri kontrol etmek için sık sık Microsoft sunucusuna bağlanmayacak ve dosya indirmeyecektir.

Daha sonra Güncelleştirme ve Güvenlik penceresine geri gelin ve “Teslim İyileştirme” seçeneğine girin.

windows 10 da teslim iyileştirme özelliğini kapatma

Açılan pencerede “Diğer bilgisayarlardan indirmelere izin ver’’ seçeneğini devre dışı bırakın. Yapılan bu işlemde bilgisayarınızdaki Windows güncellemelerinin yalnızca Microsoft sunucusundan yüklenmesini sağlayacaktır. Son olarak aynı pencerede yer alan “Gelişmiş Seçeneklere” tıklayın.

windows güncellemeleri bant sınırı ayarlama

Açılan pencerede Microsoft ürünleri indirme ve güncellemelerini yöneten tüm ayarlara erişim sağlaya bileceksiniz. İnternet hızınızı arttırmak / hızın etkilenmemesi için tüm bu ayarları en aza (%5’e) indirin.

Arka Plan Programlarını Devre Dışı Bırakın

İnternet üzerindeki bant genişliğini harcayan fark etmediğimiz bir çok program bulunuyor. Bu programları devre dışı bıraktığımızda yalnızca bilgisayarınızdaki İnternet’i hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda genel performansını da yükseltebilirsiniz. Arka planda çalışarak bant genişliğini kısıtlayan bazı programlar aşağıdaki listede bulunmakta.

  • Her çeşit torrent uygulamaları yada P2P (kullanıcılar arası dosya paylaşım) programları.
  • Dropbox, Onedrive veya Google Drive gibi bulut depolama uygulamaları.
  • Nvidia Geforce Experience gibi ekran kartı uygulamaları.
  • Steam, Origin, Gog Glaxy, Epic Games Store gibi oyun oynamak için kullanılan çeşitli uygulamalar.
  • Google Chrome, Firefox, Edge yada benzer web tarayıcı uygulamaları.

Bu programların yanı sıra bilgisayarınızda bulunan antivirüs programı da bant genişliğinin bir kısmını kullanır ancak devre dışı bırakmanızı önermem. Hangi programın ne kadar bant genişliği harcadığını kontrol etmek istiyorsanız:  Windows görev çubuğu üzerinde sağ tıklayın ve görev yöneticisini açın.

Ardından “Performans” sekmesine girin. Pencerenin en altında yer alan “Kaynak izleyicisini aç” seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen pencerede İnternet bant genişliğini kullanan programları görmek için “” seçeneğine tıklayın. Bu listede yer alacak bazı programların bilgisayarınızın düzgün çalışması için tamamen gerekli olduğunu unutmayın. Sistem ve tarayıcı uygulamalarınız haricinde gözünüze çarpan diğer uygulamaları kaldırın.

Wifi Sürücüsünü Güncelleyin

Windows 10 genellikle bilgisayara uygun wi-fi sürücülerini otomatik olarak yükler. Bu pratik bir işlemmiş gibi görünse de İnternet bağlantınızın sağlamlığıyla ilgili sorunlara ve normal çalışmasını engelleyen uyumsuzluklara neden olabilir.

Bu nedenle yeniden kurulum (formatlama) esnasında internet bağlantınızı kapatın. Buna rağmen yinede kurulduysa wi-fi denetleyicinizin resmi web sitesinden en son versiyonunu yüklemenizi / güncellemenizi öneriyorum.

Büyük Gönderme Boşaltması (LSO) Özelliğini Kapatın

Windows 10 içerisinde İnternet üzerinden yapılan yüklemeler için  “yüksek yükleme ek yükü’’ adı verilen yeni bir özellik bulunmaktadır. Bu özellik yüklemeler ve internette gezinme sırasında sistem performansını arttırmak için optimize edilmiş olsa da arka planda çalışan uygulamaların kullanılmasına da olanak tanır. Bu durum ise fark etmediğiniz zamanlarda çalışan bant genişliğinin yüksek oranda harcanmasına neden olur. Bu seçeneğin devre dışı bırakılması tavsiye edilmektedir.

  • Windows 10 aygıt yöneticisi’ne giriş yapın.
    • Aygın yöneticisine giriş yapabilmek için “Bu Bilgisayar” simgesine sağ tıklayarak “Yönet” seçeneğine tıklayabilir yada Başlat Menüsünü açıp “Aygıt Yönetici” yazarak aratabilirsiniz.
  • Yapılandırma penceresini açmak için ağ kartına çift tıklayın.
  • Gelişmişe tıklayın ve listede “Download large expedition v2’’ özelliğini bulun.
  • Ardından değeri “Disabled” olarak değiştirin ve kaydedin.
    • Ağ bağdaştırıcı kartınızın modeline göre özellik adı değişiklik gösterebilmektedir.

Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisini Yapılandırma

Windows 10 İnternet bant genişliğinin %20’lik payını kendi kullanımı için ayırmaktadır. Kullanıcıya yalnızca %80’lik kullanım kotası kalır. İnternet bağlantınızı hızlandırmanın bir başka yolu da bu seçeneği değiştirerek kullanabileceğiniz internet kotasını düzenlemektir.

İlk olarak “çalıştır’’ penceresini açmak için Windows + R tuşlarına tıklayın. Ardından “gpedit.msc’’ yazarak enter tuşuna basın. Windows 10 yerel grup ilkesi düzenleyicisi penceresi açılacaktır. Sağ üst taraftaki menüde görünen “Bilgisayar Yapılandırması’’ seçeneğine tıklayın ardından “Yönetim Şablonları” seçeneği üzerinde çift tıklayın. Hemen sonrasında ağ seçeneğine daha sonra “Qos Paket Zamanlayıcısı” üzerine çift tıklayın. Son olarak “Ayrılabilir bant genişliğini sınırla’’ seçeneği üzerine çift tıklayın.

Son adıma geldiğinizde ise sol üstte yer alan menüden “Etkin’’ seçeneğine tıklayarak bant genişliği sınırı kutucuğunu %0 olarak düzenleyin. İnternet bant genişliğinde ki kotayı kaldırmak için “Uygula’’ seçeneğine tıklayın.

Bilgisayarınızı Temiz Tuttuğunuzdan Emin Olun

İnternet hızınızla ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başladıysa farklı etmenlerin yanı sıra bilgisayarınızda genel bir temizlik yapma zamanı gelmiş olabilir. İnternette yaptığınız yaptığınız tüm aramaların geçici bir dosya klasöründe depolandığını ve fazla sayıda istenmeyen dosya oluşturduğunu unutmayın.

Bu tür dosyaları ortadan kaldıran bilgisayarınızın internete erişim performansını arttıran bir program kullanılması tavsiye edilmektedir. Bilgisayarınızı temizlemek için tüm programlar arasında CCleaner öneriyorum. Ücretsiz ve güvenilir sonuçlar vermesi sayesinde bilgisayar kullanıcıları arasında bilinen bir programdır.

Uygulama AdıYapımcıBağlantı
CCleanerPirifromİndirme Adresi

İnternet Tarayıcınızı Değiştirin

Windows 10’da yaşanan İnternet hızı sorunlarından biri de kötü optimize edilmiş bir tarayıcı kullanmaktır. İnternette daha kolay ve hızlı gezinebileceğiniz farklı bir tarayıcıya geçmenizi öneririm.

Yukarıda belirtmiş olduğum bazı tarayıcılar iyi optimize edilmiş ve oldukça hızlı browserlardandır. İlerleyen günlerde sizler için geniş kapsamlı bir de tarayıcı inceleme rehberi hazırlayacağım :)

Tarayıcınızdaki Sekmeleri Kapatın

Açık gibi görünse de çok sayıda sekmenin açık olduğu web tarayıcısı bilgisayarınızın ağ erişim hızının azalmasına neden olur. Bu nedenle gerekli olmadıkça tarayıcınız da açık bulunan sekme sayısını sınırlı tutun.

Az önce sizlere önerdiğim Microsoft Edge tarayıcı bu konuda başarılı diyebilirim. Arka planda duran sekmelerin veri akışını kapatabiliyor ve internet hızınızın etkilenmemesine yardımcı oluyor (bu özelliğin aktif olması için tarayıcıda ki performans modunun aktif olduğuna dikkat edin).

Tarayıcı Eklentilerini Kaldırın

Günümüzdeki tarayıcıların büyük bir çoğunluğu fazladan özellikler ve araçlar eklemenize olanak sağlar. Ancak bu özellikler ve araçların fazlası internette gezinmek için kullanacağınız bant genişliğinizin azalmasına neden olur. Bu durumda yalnızca tarayıcınızın ihtiyacı olan uzantıların aktifleştirildiğinden emin olun.

Belirli bir amaç için kullanılan eklentileri sadece ihtiyacınız olduğunda aktif hale getirin işiniz bittikten sonra pasif duruma getirin yada kaldırın. Eklentiler de arka planda çalışmaya devam eder ve fazladan bant kullanımına neden olurlar.

DNS Ön belleğini Temizleyin

İnternet sitelerine yaptığınız her ziyaret o sitelere daha sonradan yapacağınız ziyaretiniz deki yükleme sürelerini iyileştirmek için bilgisayarınızda depolanan DNS çözünürlükleri kayıt edilir. Bu bilgilerin bazı durumlarda bozulması internet hızınızın yavaşlamasına neden olur.

Dolayısıyla bant genişliğin de yavaşlama mevcut ise hatalı girişleri ortadan kaldırmak için bilgisayarınızdaki DNS ayarlarını güncellemeniz önerilmektedir. DNS ayarlarını güncellerken internet hızını arttıran dns ayarları tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. En güvenli ve hızlı DNS servislerine de birazdan değineceğiz.

Windows + R kombinasyonunu tuşlayarak gelen pencereye “cmd.exe’’ yazın. Komut penceresine “ipconfig /flushdns” yazarak enter tuşuna tıklayın. Tarif ettiğim adımları doğru bir şekilde yapmanız halinde ön belleğiniz temizlenmiş olacaktır.

En Hızlı DNS Servisleri

Aşağıdaki listede internet hatlarında kullanılabilecek güvenli ve hızlı DNS servislerine erişebilirsiniz.

SağlayıcıIPV4IPV6HTTPS Desteği
Cloudflare1.1.1.1
1.0.0.1
2606:4700:4700::1111
2606:4700:4700::1001
FDN80.67.169.12
80.67.169.40
2001:910:800::12
2001:910:800::40
Quad99.9.9.9
149.112.112.112
2620: fe:: fe
2620: fe:: 9
OpenDNS208.67.222.222
208.67.220.220
2620:119:35::35
2620:119:53::53
Google8.8.8.8
8.8.4.4
2001:4860:4860::8888
2001:4860:4860::8844
NextDNS45.90.28.13
45.90.30.13
2a07: a8c0::22: 8dca
2a07: a8c1:: 22:8dca
Verisign64.6.64.6
64.6.65.6
2620:74: 1b:: 1:1
2620: 74: 1c:: 2:2
Neustar156.154.70.1
156.154.71.1
2610:a1: 1018:: 2
2610: a1: 1019:: 2
DNS.WATCH84.200.69.80
84.200.70.40
2001:1608:10: 25:: 1c04: b12f
2001:1608:10:25::9249:d69b
Norton199.85.126.10
199.85.127.10
N / C
Comodo8.26.56.26
8.20.247.20
N / C

Ve artık Windows 10’da internet hızı nasıl arttırılır adlı yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sizlerde fikirlerinizi yada sorularınızı yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın. Farklı bir rehberde görüşmek üzere ?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu