Bugüne baktığımızda Play Store milyonlarca uygulama içeriyor. Play store üzerinde biraz gezindiğiniz de ne aradığınızı ve size uygun Android uygulamasının veya oyunun ne olduğunu bulacaksınız. Ama hepsi birbirine çok benzer olduklarından aralarında ki farkları çözmeniz biraz zaman alabilir. Bu nedenle sizin için çeşitli kategorilerden en iyi Android internet tarayıcısını (browser) test etmeye ve seçmeye karar verdik.
Kullanışlı bir web tarayıcısının çeşitli avantajları vardır. Mobil internet bağlantınızdan veri kaydedebilir, daha hızlı ve rahat bir web sitesine göz atabilir, aynı zamanda sistemin veya diğer uygulamaların çalışması için daha az güç kullanabilir.
Opera veya alt sürümleri, son yıllarda en çok indirilenler arasındaydı. Kullanıcılar özellikle Opera’yı bilgisayarlarında da kullandığı için tercih ediyor. Tüm cihazlarınız arasında senkronize olabiliyor. Opera’yı şaha kaldıran en büyük özelliği ise dahili ve tamamen ücretsiz VPN ağı sağlayabiliyor.
Bu tarayıcının temel avantajları arasında Opera’nın yıllardır kullanıcılarına kanıtladığı hız, kararlılık ve güvenlik yer alıyor. Chrome gibi Opera da cihazlar arasında veri senkronizasyonu sunar ve kesinlikle en sık görüntülediğiniz web sitesini tek dokunuşla açabileceğiniz Hızlı Arama adlı ana ekrana sahiptir.
Bankanızın web sitesini veya hassas içerikli bir sayfayı ziyaret edecekseniz, Opera Özel Modu adı verilen bir özelliği kullanabilirsiniz. Off-Road modu, Opera’nın veri planınızdan tasarruf etmeye yönelik sunduğu bir çözümdür ve Opera’nın web’de gezinirken sunduğu birkaç iyileştirmeye dikkat çekmeye kesinlikle değer. Yavaş ağlar için Opera Turbo modundan veya kendi sunucuları aracılığıyla sayfaların gerçekten hızlı yüklenmesinden bahsedebiliriz. Tıpkı Chrome gibi, Opera da Play Store’da tamamen ücretsiz olarak bulunmaktadır.
ARTI YÖNLERİ
Ücretsiz, sınırsız ve dahili VPN.
Dahili reklam ve izleyicileri engelleme özelliği.
Hızlı ve güvenilir işlem özellikleri.
Cihazlar arası anonim ve kolay senkronizasyon.
Turbo modu yavaş bağlantıları hızlandırır, veri kullanımını azaltır.
EKSİ YÖNLERİ
Bazı haber sitelerinde gizlilik ve güvenlik endişeleri ile ilgili haberler bulunmakta.
Eğer Android için en gelişmiş tarayıcıdan bahsedecek olsaydık bu listenin başında Dolphin Browser olurdu. Temelinde çok sayıda pratik özellik sunan gerçekten kapsamlı bir uygulama. Ayrıca mobilde tarayıcıya eklenti özelliği sunan nadir uygulamalardan bir tanesi.
Dolphin tarayıcısının bu kadar gelişmiş olmasının başlıca nedeni Android ile birlikte geliştirilmiş olmasıdır. Android’in temellerinin atıldığı yıllarda kullanıma sunuldu ve o zamandan beri geliştiriciler kullanıcıların istediği neredeyse her şeyi uygulamaya ekledi. Hareket kontrolü, sesli arama, çeşitli temalar, masaüstü tarayıcıları ile senkronizasyon gibi özelliklerinin yanı sıra Play Store’a eklenen üçüncü taraf eklentileri de kurabiliyorsunuz.
Harika görünüme sahip, özelliklerle dolu tarayıcı Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebilir ve onu yüklemek sadece bir başlangıç olacaktır. Tüm özelliklerini özelleştirebilirsiniz, tabii ki hepsi ücretsiz. Bir diğer güçlü yön ise, sürekli güncellemeler getiren geniş insan topluluğu ve ilgili geliştiricileridir.
Birçoğunuz bilgisayarınızda internette gezinmek için Mozilla Firefox kullanıyorsunuz. Bu nedenle, bu platformun kendi kategorisinde en üst sırada yer aldığı Android uygulama mağazasına da girmiş olması sevindirici. Mozilla Firefox özellikle farklı formatları desteklemesi ve web’de gezinme kolaylığı nedeniyle kullanıcıların ilgisini çekiyor.
Do Not Track modu, gizliliğiniz konusunda endişelenmeden güvenli bir şekilde gezinebilmenizi sağlar ve ana ekran çubuğunu tıpkı bilgisayarınızdan alıştığınız gibi doğrudan uygulama içinden özelleştirebilmenizi özelleştirilebilir. Firefox’un gerçekten iyi olduğu şey ise hareketleri yakalayabilmesi ve kaydırmayı optimize biçimde kullanabilmesidir. Bunlar tarayıcının her yerinde bulunmakta ve çok çabuk alışıyorsunuz.
Tarayıcı uzantıları ve eklentileri de kullanışlıdır, örneğin reklamları engellemenize, şifrelerinizi yönetmenize veya tarayıcınıza daha fazla özellik ve seçenek eklemenize olanak tanır.
ARTI YÖNLERİ
Güvenilir gizlilik uygulamaları.
Eklenti kurulum desteği.
Reklamları engelleme özelliği (uBlock eklentisi ile).
Gün geçtikçe popülerleşen Google alternatifi arama motoru DuckDuckGo, gizliliğinize adanmış bir mobil tarayıcı yayınladı. DuckDuckGo tarayıcısını birkaç hafta kullandım ve uygulama hakkındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Genel olarak, izleyicileri özel işlerinizden uzak tutmaya yardımcı olabilecek sağlam bir teknoloji alt yapısı sunuyor. Hatta tek bir dokunuşla tüm tarama geçmişinizi güvenli bir şekilde silmenizi sağlayan şık ve son derece havalı bir özelliği bile var. Ayrıca çevrimiçi gizlilik konusunda benim kadar takıntılı biriyseniz ücretsiz DuckDuckGo Privacy Browser uygulamasına bir göz atın derim.
Brave, her kullanıcıya bir “ürün” yerine bir birey olarak davranmayı amaçlayan web tarayıcısıdır. Popüler Mozilla Firefox tarayıcısının geliştiricilerinden biri olan Brendan Eich tarafından yaratılan Brave, hızını ve kullanım kolaylığını korurken güvenlik ve gizlilik açısından Firefox’un çok ötesine geçmeyi hedefliyor.
Açık kaynak kodlu yazılım üzerine kurulu olan Brave‘in kullanımı tamamen ücretsiz (ve öngörülebilir gelecekte de öyle kalacağını taahhüt ediyor). Brave tarayıcısının arkasındaki ekip, açık kaynak kodlayıcılardan hata düzeltmeleri ve önerilere odaklanma politikası yürüterek şeffaf doğasını oluşturma yolundan çıkıyor. Buradaki ana fikir ise tarayıcıyı olabildiğince temiz ve dürüst tutan bir kullanıcı topluluğu yaratmak.
2016 yılında piyasaya sürülen bu tarayıcı 2017 yılında kararlı sürüme ulaştı. Her şey düzgün çalışıyor ve her yeni güncellemeyle özellikler ekleniyor. Örneğin, kullanıcılar artık Brave arama motoru ile web’de özel olarak arama yapabiliyor. Tabi ki kullanıcıların gelecekte daha fazla işlevsellik bekleyebileceklerini akılda tutmakta fayda var.
Opera’nın yan ürünü olan Vivaldi, Opera’nın tamamen esnek ve özelleştirilebilir sürümünü baz alır. Normalde bir ek bir uzantı gerektirebilecek özelliklerle yüklü gelir. Çok fazla kullanıcı verisi toplamaz. Eğer kişisel gizliliğe önem verenlerdenseniz tercih edebileceğiniz tarayıcılardan birisi olacaktır.
Tarayıcılar ve platformlar arası senkronizasyon yapabilme özelliğinin yanı sıra Opera gibi hızlı gezinme özellikleri de bulunmaktadır. Ve nihayet Vivaldi’nin mobil cihazlarda yerleşik reklam engelleme çözümünü benimsediğini görebilmekteyiz. Eğer Vivaldi’yi PC’de seviyorsanız, telefonda da beğeneceksiniz. Tabi ki masaüstü yazılımında bulunan özelliklerin bir çoğu mobil sürümde olmasa da geliştirici ekip her geçen gün yeni özelliklerle güçlendirmeye devam etmekte.
ARTI YÖNLERİ
Tam anlamıyla özelleştirilebilir.
Düşük veri ve bellek kullanımı.
Dahili reklam ve takipçi engelleyici.
Kolay sekme yönetimi.
EKSİ YÖNLERİ
Mobil sürümü PC sürüme kadar etkili değil.
Çok fazla özelleştirme tarayıcı kullanımı zorlaştırabilmekte.
Yandex Browser, dosyaları ve web sitelerini virüslere karşı taramak, sahte web sayfalarını engellemek, şifreleri ve banka kartı bilgilerini korumak için DNS sahteciliği korumasını kullanan ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Yandex Browser, kullanıcılara hızlı gezinti sağlamak için Blink web tarayıcı motorunu ve Opera’nın Turbo teknolojisini entegre eder.
Büyük teknoloji zulmünden bir kaçış arıyorsanız Yandex, entegre çeviri ve yer imleri senkronizasyonu ile bulabildiğim en iyi seçim. Yaklaşık bir yıl önce Yandex’e geçmek, bazı ABD’li büyük teknoloji şirketlerinin ne kadar korkutucu olmaya başladıklarına ve hayatımıza bu kadar gömülü olduklarına bir tepkiydi. Ayrıca son birkaç yılda çok fazla filtreleme ve ön yargı var gibi görünüyor. Şirketler hizmet veren olmaktan bizi yönetmeye ve sahiplenmeye çalışan kuruluşlara geçmeye başlamış durumda. Yandex ise kısmen de olsa bu algıyı kırmayı biraz başarabiliyor.
Olağanüstü güvenlik özelliklerinin ötesinde Puffin rakiplerine göre daha minimal bir tarayıcıdır. Artık modern masaüstü ve mobil tarayıcılar için standart olan birçok temel özellik yer almaz. Tahmin ediyorum ki daha stabil ve kararlı bir sürüm oluşturmak adına bu şekilde geliştiriliyor ancak modern teknolojinin tarayıcıları ile yarışabilecek düzeyde henüz değil (hız konusunda).
En büyük eksikliklerinden biri, tarayıcı verilerini cihazlar arasında senkronize etmenin bir yolunun bulunmaması. Puffin’in birden fazla masaüstü ve mobil platformda bulunmasına rağmen yer imleri ve şifreler gibi tarayıcı verilerini senkronize edemezsiniz. Kayıtlı bilgiler içe yada dışarıya aktarılamaz.
Puffin, Chromium Blink motorunu temel alır ve yine de Chrome uzantılarını veya bu konuda herhangi bir uzantıyı kuramazsınız. Bunun asıl nedeni de tarayıcı daha güvenli tutmaktır. Eğer modern tarayıcı arayışından uzaksanız Puffin’e bir şans verebilirsiniz.
Güney Kıbrıs’lı geliştiricilerin hazırladığı Aloha Browser Android çatısında kullanabileceğiniz harika bir uygulama. Devletlerin veya internet sağlayıcınızın gezindiğiniz siteleri izlemesini engelleyen ücretsiz bir VPN hizmeti sağlar. Kullanıcı arayüzü sade ve şıktır ayrıca özelleştirilebilir. Böylece tarayıcınızı istediğiniz gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.
Arayüzde ince ayar yapmanıza izin veren birçok özellik vardır. Ayrıca ana sayfanızda haber akışlarını takip etmenizi sağlar ve özel sekmeler de ve indirmeler de parmak izi ve şifre kilitleri ayarlamanıza olanak tanır. Opera’nın haricinde ücretsiz dahili VPN özelliği sunan tek tarayıcıdır.
ARTI YÖNLERİ
Süresiz ve ücretsiz VPN servisi.
Hızlı web site yükleme kabiliyeti.
Dahili reklam engelleme (adblock) uygulaması.
Dahili medya ve müzik player aracı.
Zararlı indirmelere karşı koruma kalkanı.
EKSİ YÖNLERİ
VPN sunucularına bağlandığınızda bazen gecikmeler olabiliyor.
Ecosia hız ve performanstan ziyade gizlilik ve yardım severlik amacıyla kullanabileceğiniz tarayıcılardır. Bu, tarayıcının hiç bir işe yaramadığı anlamına gelmesin gizlilik açısından verilerin anonim olarak gizlendiğini ve silindiğini belirtmekteler.
Ecosia aslında bir arama motoru. Bu arama motorunda yaptığınız her aramadan gelir kazancın bir kısmı ile dünyanın herhangi bir alanında ağaç dikilmesine yardımcı olabiliyorsunuz. Bu sayede hem iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabilir hem de gizliliğinizi koruyabilirsiniz. Arama yaparken ağaç dikmek için Ecosia uygulamasına bir şans verebilirsiniz. Bugün için baktığımızda +3 Milyon Euro reklam geliri ile dünya genelinde 162 milyon ağaç dikilmesine vesile oldular.
ARTI YÖNLERİ
Hızlı arama sonuçları.
Reklam gelirlerinin büyük bir kısmı dünya çapında ağaç dikmek için kullanılıyor.
Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
Kesinlikle gerekli çerezler
Çerez ayarları tercihlerinizi kaydedebilmemiz için kesinlikle gerekli çerezler her zaman etkin olmalıdır.
Bu çerezi devre dışı bırakırsanız, tercihlerinizi kaydedemeyiz. Bu da, bu web sitesini her ziyaret ettiğinizde çerezleri tekrar etkinleştirmeniz veya devre dışı bırakmanız gerekeceği anlamına gelir.