Windows

Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Etmek Gerekir?

Fotoğraf makinelerine yönelik daha önceden bir deneyiminiz yoksa, makinelerin özelliklerine hakim değilseniz ya da az çok bilginiz var ancak karar vermekte zorlanıyorsanız “Fotoğraf çekmeye yeni başlıyorum hangi makine bana uygun olur? Hangi özelliğe göre nasıl bir fotoğraf makinesi almalıyım?Fotoğraf makinesi için hangi lensi kullanmalıyım? Hangi markalarda ne tür özellikler var?’’ gibi sorular aklınıza mutlaka  geliyordur.

Bu ve bunun gibi sorular sormanız çok doğal. Çünkü kompakt, hibrit, SLR ya da köprü gibi bir çok fotoğraf makinesi çeşidi mevcut. İlgi alanlarınız, amaçlarınız ya da planlarınız doğrultusunda kullanışlı bir fotoğraf makinesi tercih etmek istiyorsanız endişe etmeyin. Daha önce Fotoğraf Makinesi Nedir, Hangi Parçalardan Oluşur? adlı konumuza değinmiştik. Bu rehberimiz de kafanıza takılan soruların bir kısmını cevaplamış olarak nasıl bir tercih yapmanız konusunda sizlere yardımcı olacağım.

Fotoğraf Makinesi Çeşitleri

Görüntü kalitesi, ağırlığı, fiyat bilgisi gibi  mevcut olan ya da olmayan manuel kontrolleri açısından farklılık gösteren günümüzdeki bir çok  fotoğraf makinelerini dört farklı başlık altında sınıflandırmak mümkün. Aşağıdaki listede fotoğraf makinesi çeşitlerine göz atabilirsiniz.

  • Kompakt fotoğraf makineleri
  • SLR (Single Lens Reflex) fotoğraf makineleri
  • Köprü fotoğraf makineleri
  • Aynasız fotoğraf makineleri
  • Polaroid fotoğraf makineleri

Aslında her fotoğraf makinesi modeli farklı özelliklere sahiptir ve size nasıl kullandığınıza bağlı olarak farklı bir deneyimler sağlamaktadır. Öncelikle bahsettiğim başlıkların ne olduklarını beraber inceleyelim.

Kompakt Fotoğraf Makinesi

Kompakt fotoğraf makineleri, fotoğraf tutkusu olan ve fotoğrafçılığa yeni başlamak isteyenler aynı zamanda fotoğraf çekerken akıllı telefon kullanmak yerine küçük ve kullanışlı bir fotoğraf makinesi tercih edenler için  kullanım kolaylığı,minimum hacim ve ağırlık ve aynı zamanda uygun fiyat gibi 3 ana özelliği ile avantaj sağlar.

ARTI YÖNLERİ
Yaklaşık 200-400 gram ağırlığında olduğundan dolayı hafiftir.
Genellikle yakınlaştırma aralığı küçüktür ve kullanışlı otomatik ayarlara sahiptir.
Her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz için hızlı fotoğraf çekimi için uygundur.
Anı fotoğrafları gibi çekimler yapmak isterseniz tercih edebilirsiniz.
Kompakt fotoğraf makineleriyle de doğru koşullar altında dikkat çeken etkileyici fotoğraf deneyimleri edinebilirsiniz.
EKSİ YÖNLERİ
Sınırlı sayıda ayarları ve küçük algılayıcıları (sensörleri)  nedeniyle kaliteli fotoğraf çekimleri için uygun değildir.
Kompakt fotoğraf makinelerinde tek bir lens olduğundan dolayı her türlü durum için uygun nitelikte olmayabilir.
Küçük boyutlu oldukları için manuel ayarlamalar yapmak kolay değildir.

Profesyonel (Refleks) Fotoğraf Makinesi

SLR fotoğraf makineleri  profesyonel fotoğrafçılar ya da ileri seviyedeki kullanıcılar için uygundur. Refleks fotoğraf makinesi olarak da bilinen kameraların temel özelliği aslında kamera gövdesinin içerisindeki mekanik ayna sistemi ve optik vizörlerdir.

Refleks kameralarını daha büyük ve hacimli yapan ise mekanik ayna sistemi olmasıdır. Kompakt fotoğraf makinelerine kıyasla bir gövdeden ve değiştirilebilir lenslerden oluşurlar. Sensör boyutu ve hızı çekim kalitesini etkilemektedir. Ancak çekim kalitesindeki en önemli detay fotoğrafın son halini büyük ölçüde etkileyecek olan kullanılan lensin kalitesine bağlı olacaktır.

Son yıllarda, aynasız fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasından dolayı tercih edilme oranı azalmaya başladı ancak teknik özellikleri nedeniyle hala yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Kaliteli fotoğraf çekimleri ya da çalışmalarınız doğrultusunda fotoğraf makinesi almayı planlıyorsanız tercih edebilirsiniz.

ARTI YÖNLERİ
Manuel ayar seçenekleri
Yüksek görüntü kalitesi
Optik vizör ve uzun süren pil ömrü
Kaliteli otomatik odaklama
Değiştirilebilir lensler
Rahat kullanım avantajı
EKSİ YÖNLERİ
Kalitesi iyi olan lenslere sahip bir fotoğraf makinesi çok pahalı olabilmektedir
Büyük boyutu ve ağırlığından dolayı tek başına “daha iyi fotoğraflar” çekebilmek için tecrübe gerektirir.

Köprü Kamera

Köprü tipi fotoğraf makineleri, kompakt fotoğraf makineleri ile SLR fotoğraf makineleri arasında orta bir noktada yer almaktadır. Değiştirilebilir görüntü ayarları, yakınlaştırma lensi ve elektronik vizör seçenekleriyle diğer fotoğraf makinelerinden ayrılır. Kompakt fotoğraf makinesinin gelişmiş versiyonu olarak kabul edilirler. Kalitesinden herhangi bir taviz vermeden etkili bir yakınlaştırma sağlamaktadırlar.

Küçük aynı zamanda fotoğraflarınız da manuel ayarlamalar yapabileceğiniz  bir fotoğraf makinesi olarak tercih edebilirsiniz.

ARTI YÖNLERİ
Diğer fotoğraf makinelerine göre daha küçük ve hafif
Güçlü ve verimli yakınlaştırma özelliği
Otomatik ayarlamalarının yanı sıra manuel olarak da  ayarlamalar yapılabilir.
EKSİ YÖNLERİ
Işık çıkışı diğer fotoğraf makinelerine göre daha az,
Görüntü kalitesi diğer fotoğraf makinelerine göre daha düşüktür.

Aynasız sistem fotoğraf makineleri

Sistem kameralarının aynası vazgeçilmez bir özelliktir. Vizöre bir ön izleme görüntüsü yansıtabilmek ve fotoğraf makinesinin otomatik netleme özelliğini kullanabilmek için gereklidir. Günümüzdeki dijital teknoloji gelişimiyle birlikte vizör görüntüsünün elektronik olarak görüntülenmesine olanak tanıdı. Bununla birlikte otomatik odaklama dijital görüntü sensörleri üzerinden kontrol edilmeye başlandı. Böylece bazı fotoğraf makinesi modellerinin de bu yeniliklerden yararlanmaya başlamasıyla fotoğraf çekimlerinin ayna kullanılmadan çalışmasına olanak sağlandı. Bu sayede aynasız fotoğraf makineleri SLR fotoğraf makinelerine oranla çok daha hafif ve kullanımı kolaydır. 

Aynasız fotoğraf makinelerinde elektronik vizör bulunmaktadır. Böylece görüntü mercekler yerine bir ekranda görünmektedir. Elektronik vizörün avantaj sağlayacağı diğer özelliği de görüntüyü size tam olarak sonunda görüneceği şekliyle göstermesidir. Fotoğrafı çekmeden önce görüntünün düzgün çekilip çekilmediği, çok fazla parazit olup olmadığı, odağın nasıl olduğu gibi gibi bilgileri doğrudan ekranda görmenize olanak sağlar.

ARTI YÖNLERİ
Manuel ayar seçenekleri ve yüksek görüntü kalitesi
Değiştirilebilir lensler
DSLR fotoğraf makinelerine göre daha hafif ve daha küçük boyutta
Elektronik vizör sayesinde bitmiş görüntüyü gösterir
EKSİ YÖNLERİ
Hızlı pil tüketimi
Elektronik vizör gözler için rahatsız edici olabilir
Genellikle zayıf otomatik odaklama
Kullanmak için  bilgi ve deneyim gerektirir

Polaroid (Şipşak) Fotoğraf Makinesi

Şipşak fotoğraf makineleri, fotoğraf çekmenizin yanı sıra fotoğrafın anında yazdırılmasına olanak sağlayan fotoğraf makineleridir. Neredeyse hepsi ‘polaroid’ olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise, anlık fotoğraf makinelerini sektöre ilk kazandıran firmadan isimini almasıdır.

Bu model otomatiktir ve çekim ayarlarını pozlama dışında istediğiniz gibi değiştirmenize izin vermez. Optik vizörlü modelleri de vardır ancak çoğunda görüntü ekranı bulunur. Analog, dijital ve mini modelleri bulunmaktadır. Şipşak fotoğraf makinelerini, klasik etkiyi ve analog görüntünün etkileyiciliğini sevenler tercih edebilir.

Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler Nelerdir?

Dijital fotoğraf makinesi satın alırken ülkemizde ki ekonomik zorluk nedeniyle iki kere düşünmemiz gerekebilir. Ekonomik açıdan uygun fotoğraf makinesi modellerinin fiyatı ortalama 2000 TL ile 4000 TL arasında farklılık göstermektedir ancak ucuz fotoğraf makinesi tercih ederken görüntü kalitesinden ve önemli özelliklerden ödün vermiş olursunuz. Profesyonel fotoğraf makinelerine baktığımızda ise 12.000 TL ile 95.000 TL arasında değişiklik gösteren fiyat aralığını görmekteyiz. Ekonomik açıdan kullanıcı dostu dijital fotoğraf makinelerinin fiyatı 3.500 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik gözlemliyoruz. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için ihtiyacınızı karşılayacak makinenin fiyatını tahmin edebilmek zor olacaktır.

Fotoğraf makinesi tercih ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da sağlam, hava koşullarına dayanıklı ve çeşitli ışık koşullarında iyi çalışabilir olmasıdır. Video ve fotoğraf çekmekten hoşlanan kişiler, yüksek çözünürlükte fotoğraf makinesi isteyebilir. Kendini geliştirmeye kararlı yeni başlayanlar ise özelleştirilebilir bir fotoğraf makinesi almayı tercih edebilir. Böylece temel bir modele yeni lensler ve hatta ek yazılımlar eklenerek performansı arttırılabilir.

Sensör Boyutu

Giriş seviyesi aralığındaki yaygın sensör boyutları MFT (Micro Four-Thirds) ve biraz daha büyük APS-C’dir. Fazla teknik ayrıntıya girmeden söylemek gerekirse sensör ne kadar büyük olursa az ışıkta ve yüksek karşıtlık içeren ışıkta performansı o kadar iyi olmaktadır. Zorlu fotoğraflar çekimleri yapmak isteyenler MFT sensör tercih edebilir.

RAW Özelliği

Fotoğraf makineniz RAW çekim yapabilmelidir. Fotoğraf çekmeye yeni başlayan biri de olsanız genellikle JPG (resim uzantısı) biçiminde fotoğraf çekimleri yapacağınızdan dolayı olsa RAW özellikli bir fotoğraf makinesi tüm seçeneklerinizi açık tutacaktır.

ISO Değeri Ve Ses Performansı

Fotoğraf makineniz genellikle olabilecek en yüksek ISO değerine izin vermelidir. Çok fazla gürültü oluşturmayan uygun görüntüler oluşturabilmelidir. Yüksek ISO değeri, fotoğraf makinenize daha fazla ışık sağlar böylece iç mekanlarda ve kötü hava koşullarında çekim yapabilirsiniz. İdeal olanı kameranızın yüksek ISO görüntülerine önceden bakmanız ve sesin buna rağmen kabul edilebilir düzeyde olup olmadığına karar vermenizdir.

Fotoğraf Makinesi Ağırlığı Ve Boyutu

Basite alınabilen ancak önemli bir konudur. Boyutu ve ağırlığı gibi fotoğraf makinelerinin fiziksel yapısı nedeniyle elinizle kavradığınız zamanlarda bazı  fotoğraf makinesi modellerde daha rahat hissederken farklı modellerde sorun yaşayabilirsiniz.

Ağırlık ve boyut sizin için önemliyse kompakt fotoğraf makineleri arasında ya da oldukça hafif ve çok yönlü bir lense sahip hibrit fotoğraf makineleri arasından tercihlerinizi yapabilirsiniz. Tüm durumlarda fotoğraf makinesi alımlarınızı yaparken test etmeniz ve düğmelerin çalışmalarını kontrol etmeniz yararlı olacaktır.

Pil Ömrü

Fotoğraf çekimleriniz de ve özellikle seyahatleriniz esnasında fotoğraf makinenizin pilinin sürekli boş olması ya da hızlı bitmesi can sıkıcı olacaktır. Fotoğraf makinesi tercihinizi yaparken pil ömrü uzun bir model tercih edin. Pili hızlı biten bir fotoğraf makinesine karar vermeniz halinde ise ikinci hatta üçüncü bir pil almak daha uygun olacaktır. Alternatif olarak yanınızda powerbank taşıyabilirsiniz.

Otomatik Odaklama

Amacınız ya da ilgi alanlarınız doğrultusunda bu durum farklılık gösterir. Tercihiniz manzara ya da portre gibi durağan çekimlerden yanaysa otomatik odaklama açısından mevcut tüm fotoğraf makineleri içerisinden tercihler yapabilirsiniz. Hareketli çekimler yapmayı tercih ediyorsanız otomatik odaklamaya özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Megapiksel (Çözünürlük)

Çözünürlük değeri yüksek olan fotoğraf makineleri her zaman kullanışlı anlamına gelmez. Yüksek çözünürlükte resimler çekebiliyor olmanın avantajı fotoğraflarınızı düzenleme esnasında çok fazla piksel alanına sahip olmanızdır.

Yeterli çözünürlüğü koruyarak fotoğrafın bir bölümünü yakınlaştırabilirsiniz. Mevcut tüm başlangıç seviyesi fotoğraf makineleri resimleri büyük bir biçimde duvara asmak için fazlasıyla yeterli çözünürlüğe sahiptir.

Flip (Çevirmeli) Ekran

Genellikle tripot kullanarak çekimlerinizi yapıyorsanız ya da çok sayıda makro çekim yapmak istiyorsanız avantajlıdır. Yere yakın mesafelerde ya da fotoğraf makinesinin yüksekte tutulduğu zamanlarda sıra dışı bakış açıları için çevirmeli ekran sizin açınızdan daha uygun olacaktır.

Dayanıklılık

Bir fotoğraf makinesinin dayanıklı olması toz, kir, nem, su gibi etkenler göz önüne alındığında önemli bir özelliktir. Tamamen darbeye dayanıklı ve su geçirmez bir kameraya sahip olmak değil aynı zamanda ıslak, toz, rüzgar gibi zor koşullar altında da kullanıma dayanacak kadar iyi tasarlanmış bir fotoğraf makinesidir.

Fotoğraf makinesi markalarının dayanıklılık kelimesini kendi stratejilerine göre yansıtmasından dolayı fotoğraf makinesi almadan önce kullanıcıların yaptıkları yorumları da dikkatli incelemeniz ve ona göre tercihinizi belirlemeniz gerekir.

Sabitleme

Fotoğraf çekimleri esnasında fotoğrafçı tarafından yapılan küçük hareketleri telafi ederek bulanık fotoğraflardan kaçınmak için mekanik bir cihazdır. Fotoğraf makinesi sabitlenmiş olduğundan zamanlama süresini artırdığınızda da keskin bir görüntü elde edebilirsiniz.

Tripod kullanımı düşük ışık koşullarında sabitleme yaparken size son derece yararlı olabilir. Sabitleme video çekimlerinde de çok kullanışlıdır. Video çekimlerinizi yaparken gördüğünüz rahatsız edici küçük sarsıntıları ortadan kaldırmaktadır.

Bağlantı Kurma

Bağlantı kablolarına ek olarak fotoğrafların sosyal ağlarda doğrudan paylaşılmasına, bloglara yüklenmesine ya da bir akıllı telefona taşınmasında kullanılır. Bunun için de tercih edeceğiniz fotoğraf makinesinde kablosuz bağlantı (wifi), blootooth ya da NFC özelliği bulunmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu