Windows

Sanal Gerçeklik, Türleri ve Kullanım Alanları (Merak Edilen Herşey)

İnsanların duyuları vasıtasıyla dünya gerçekliğine yakın bir şekilde sanal dünya ile etkileşime girmelerine sanal gerçeklik adı verilir. Sanal gerçeklik bilgisayar yazılımları ve donanımları ile birlikte 3 boyutlu bir ortam olarak tasarlanmıştır. Bu teknolojiyi kullanabilmek için sanal gerçeklik gözlüğü, kask ve dokunmatik eldivenler gibi giyilebilir teknolojik cihazların kullanılması gereklidir.

Sanal gerçeklik, gerçek zamanlı olarak sahne simülasyonları gerçekleştirebilir. Bu teknoloji eller, parmaklar, gözler ve yüz ifadelerini takip ederek insan vücudunun doğal hareketleri ile etkileşimde bulunarak oldukça heyecan verici bir deneyim sunar.

Sanal Gerçeklik Türleri Nelerdir?

Sanal gerçeklik örneği

Sanal gerçeklik teknolojisinin kat etmesi gerek oldukça ciddi bir mesafe halen var. Ancak gerçekliğe yakın sanal deneyim ile insanlar için oldukça etkileyici bir teknoloji olduğunu belirtmekte de yarar var. Sanal gerçeklik türleri arasında öne çıkanları sizler için sıralıyoruz:

Sürükleyici Olmayan Sanal Gerçeklik

Yazılımın sunmuş olduğu birtakım karakterleri ya da etkinlikleri kontrol edilebildiği fakat ortamın kullanıcı ile direkt olarak etkileşime girmediği, bilgisayarlar vasıtası ile sunulan sanal gerçeklik deneyimine sürükleyici olmayan sanal gerçeklik denir. Masa üstü bilgisayarlar ya da dizüstü bilgisayarlardan sürükleyici olmayan sana gerçeklik deneyimlenebilir.

Tamamen Sürükleyici Olan Sanal Gerçeklik

Sanal dünyada gerçeğe oldukça yakın şekilde bir sanal deneyim sunar. Oluşturulan sanal gerçeklik dünyasında olayların gerçekten kullanıcıların başına geldiği ve sanal gerçeklik dünyasında olunduğu hissini kullanıcılara verir. Tamamen sürükleyici olan sanal gerçeklikte kask, gözlük ve eldiven gibi giyilebilir teknolojilerin kullanılması gereklidir, bu sebepten maliyet açısından kullanıcılarına masraflı bir deneyim sunar.

Yarı Sürükleyici Olan Sanal Gerçeklik

Sürükleyici olmayan sanal gerçeklik ve tamamen sürükleyici olan sanal gerçekliğin karşımı olarak, yarı sürükleyici olan sanal gerçekliği tanımlayabiliriz. Bir VR kulaklı ve bir bilgisayar ile birlikte hareket edilebilen, üç boyutlu alanlar ya da sanal gerçeklik sağlayan bir ortamı kullanıcılarına sunar. Sanal dünyada meydana gelen aktiviteler tamamen kullanıcısına odaklanır. Görsel bir deneyim haricinde kullanıcısının fiziksel olarak bir hareket gerçekleştirme durumu yoktur.

Artırılmış Gerçeklik

Canlı veya cansız bir cismin ya da cihazın gerçekte varmış gibi görünmesine fakat gerçekte olmamasına artırılmış gerçeklik denir. Bu teknoloji ile insanları sanal bir dünyada konumlandırmak yerine, canlı ya da cansız cisimler gerçek dünyaya sanal bir varlık olarak yerleştirilir. Örnek verecek olursak; evine mobilya almak isteyen bir kişi seçtiği mobilyayı telefonunu kullanarak evine sanal olarak yerleştirebilir ve evinde güzel görünüp görünmeyeceği konusunda artırılmış gerçeklik sayesinde doğru seçimi yapması sağlanır.

İşbirlikçi VR

İşbirlikçi VR farklı insanların farklı yerlerden birbirleri ile iletişime geçtikleri sanal bir dünyadır. Kişiler üç boyutlu veya yansıtılmış karakterler halinde ele alınır. İşbirlikçi VR’de kulaklık ve mikrofonlar yardımıyla etkileşim sağlanır. Bu teknoloji ile iş dünyasında bazı toplantılar düzenleniyor. Ayrıca sanal tartışmalar gerçekleştirebilmek için de birtakım sanal toplantı odaları hayata geçiriliyor. VR’de kullanılan dil çeviri teknolojisinde gelişim sağlandıkça dünya dilleri ile daha fazla insan işbirlikçi VR deneyimi yaşanabilir.

Sanal Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?

Son dönemlerin en heyecan verici teknolojilerinden biri olan sanal gerçeklik birçok alanda insanların kullanımına sunulmuş durumda. Sanal gerçeklik; sağlık alanında, eğlence sektöründe, otomotiv şirketlerinde, eğitim kurumlarında, uzay teknolojileri ve askeri çalışmalar alanında, mimarlık projelerinde, dijital pazarlama alanında, iş güvenliğinde iş kazaları simülasyonu gerçekleştirme sırasında, psikoloji ve sosyal bilimler dallarında ve turizm sektöründe oldukça verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Yakın gelecekte bu teknolojinin kullanım alanlarının oldukça çeşitleneceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Bu yazıya da göz atın: En Çok İzlenen 9 Dijital Yayın Platformu (2024) – TeknoProje

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu